Hade Moorcock detta konvolut som skrivbordsunderlägg?

Det känns som en legitim fråga med tanke på symbolen nere i högra hörnet.
Michael Moorcock, för de som inte vet, är en mycket erkänd författare av främst science fiction- och fantasylitteratur. Kanske den ende som kan komma undan med genuin kritik av Tolkien.

Som vissa kanske vet var det just Michael Moorcock som hittade på den s.k. kaosstjärnan (i samband med karaktären Elrics eskapader i dennes mörke hemvärld).
Kaosstjärnan ska ha uppträtt första gången på ett omslag till tidsskriften Science Fantasy, 1962.

Michael Moorcocks böcker har lästs av och inspirerat många de gångna decennierna, så att kaosstjärnan kom att användas av andra än Moorcock är kanske inte så förvånande.
Så kan man exempelvis se att den ockultistiska strömning som uppstår i England under slutet av 70-talet och ägnar sig åt s.k. 'chaos magic' anammar kaosstjärnan.
1980 dyker kaosstjärnan upp i ett supplement till världens första riktiga rollspel, Dungeons & Dragons. Supplementet innehöll beskrivningar av varelser och karaktärer från Elric-världen.

Men det rollspel som symbolen förknippas med mest är nog Warhammer och Warhammer 40,000.
Warhammer var från början riktat till vuxna spelare och deras 'Chaos' var av allt att döma ganska inspirerat av Moorcocks mörka och skruvade litteratur. I ungefär samma veva (kvalificerad gissning) som kaosstjärnan blev det klassiska sigillet för Chaosarméerna i Warhammeruniversumet adapterades den också i andra sammanhang - som har med varken rollspel eller ockultism att göra.
Att den, som en wikipediaartikel hävdar, skulle finnas på Psychic TVs album Allegory and Self från 1988 ställer jag mig skeptisk till då den symbol som syns på baksidan inte är en kaosstjärna (snarare inspirerad av den). Jag har dock bara albumet i elektronisk form och kan således inte undersöka om symbolen dyker upp någon annanstans i designen.

Kaosstjärna


Symbolen tog sig i alla fall in i musikvärlden och användes av bl.a. punkare och hårdrockare (förutom kaosmagiprakticerande musiker verksamma främst inom experimentella genrer), och har sedan kommit att bli en kvasipolitisk symbol för individualism och/eller anarki.

Nu har jag emellertid gjort en bisarr upptäckt.
Jag satt och lyssnade på det psykedeliska rockbandet Arzachels debut från 1969 på youtube. Nere i högra hörnet på det skivomslag som är upplagt som videosubstitut syns en liten kaosstjärna.
Efter en inspektion på rateyourmusic.com kunde jag komma fram till att det var utgåvan av Roulette Records som pryddes av kaossymbolen.

Närmare undersökning visar att det New York-baserade skivbolaget använder kaossymbolen från och med 1962 på vissa skivomslag. Samma år som symbolen först dök upp i tryck.

Den här skivan släpptes på Roulette Records 1961 och högt upp i högra hörnet syns vad som skulle kunna vara kaosstjärnan.

Är det alltså möjligt att Roulette Records var tidigare än Science Fantasy med den klassiska kaosstjärnan som ju ska ha uppfunnits av Michael Moorcock?
För att citera en person som svarade i en tråd jag startade för att diskutera detta på ett forum så "är väl inte den symbolen direkt ett mästerverk i ingenjörskonst som inte skulle kunnat upprepas i isolation i princip vilken tidsperiod som helst?".

Mitt svar på det:
"Inte som 'inte skulle kunna' upprepas, nej. De rådande omständigheterna är dock minst sagt frapperande. Om du kan visa att någon annan har ’uppfunnit’ kaosstjärnan i ens närheten av samma tidsperiod så kan jag avfärda det hela som en tillfällighet. Annars inte."

Ja, gott folk, kaosstjärnan dyker alltså upp i två, av allt att döma helt olika kontexter 1962, flera decennier innan den dyker upp i något annat sammanhang. Att denna upptäckt är intressant och förbryllande förstärks onekligen av den symbolmässiga tyngd som kaossymbolen har. Ursprunget till en symbol som snart sagt är lika populär bland ungdomar som det inverterade pentagrammet, och som har kommit att åtnjuta ett symbolologisk värde jämförbart med det hos flera urgamla symboler, kanske i själva verket är en helt betydelselös krumelur uppfunnen av någon anställd på det gamla skivbolaget. Jag vill dock hellre tro att någon på Roulette Records tyckte att Science Fantasy var en bra tidning och valde att byta ut vad som liknade en kaosstjärna till en riktig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0